07. september: Ælvespeilet, Porsgrunn, kl.11.00 – 13.00
Amalie Skram og hennes tid
v/ førsteamanuensis Merete Morken Andersen.
Leder Kari Bosheim ønsket 98 personer velkommen til medlemsmøte i foreningen.
Unni Forberg leste dagens dikt av Arne Paasche Aasen:
• Friske blomster
• Nonnen og eslet
• Lakenmonogram
Kari Bosheim presenterte dagens foredrag, «Amalie Skram og hennes tid» og foredragsholderen Merete Morken Andersen. Andersen er forfatter og førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Vestfold. Hun har forsket på og studert Amalie Skram i 10 år. En forfatter som er like aktuell den dag i dag. Andersen har skrevet boken; Blodet i årene. Amalie Skram og hennes tid.
Mange har et sterkt forhold til Amalie Skram (1846 – 1905). Vi snakker om et intenst og mørkt forhold, mørke blikk. Det var mulighetsrommet som var viktig for Amalie som forfatter og ikke handlingsrommet. Andersen åpnet med å lese fra innledningen i boken, Blodet i årene.
For å anskueliggjøre Amalie Skram, tok foredragsholderen utgangspunkt i bildene og maleriene av Amalie Skram. Fra det lekne og klare blikket til det mørke uttrykket.
Første bildet viste Amalie Skram som konfirmant. Faren, Mons Alver, gikk konkurs og reiste til Amerika da hun var 16 år, noe som fikk avgjørende betydning for hennes liv. Kort tid etter ble hun forlovet og knapt 18 år gammel gift med den ni år eldre August Müller, skipskaptein fra en velhavende bergensk familie.
Moren fikk 10 barn. Flere døde tidlig og dette preget Amalie Skram som var et religiøst menneske. Med Müller fikk hun 2 gutter. Var med sin mann og sine barn på flere jordomseilinger. De spilte også teater sammen i Bergen.
Amalie Skram med sin personlighet og sin oppvekst slet med et varierende sjelsliv. Hun ble innlagt på Gaustad asyl i Oslo. Ekteskapet med Müller havarerte og hun flyttet til Oslo. Der ble hun en del av kulturlivet. På en fest som Bjørnstjerne Bjørnson arrangerte for kultureliten fra Oslo traff hun Erik Skram som hun senere giftet seg med. Hun flyttet til København til Erik og de fikk en datter. Erik var redaktør og påvirket og utviklet Amalie sitt forfatterskap.
Ekteskapet med Erik Skram havarerte også. Hun brukte mye medisiner og det hele fikk et trist utfall. Hun døde 58 år gammel. Et av hennes ordtak var: «Se sandheden ret i øinene, forstå, forstå og være mild.» Amlie var midt i evigheten, det var hennes egen oppfatning om tid. I tillegg til å være forfatter var hun også skuespiller. Hun hadde 2 ekteskap og begge ektefellene kom aldri over henne. Hun satte dype spor etter seg.
I Bergen, ved huset der hun ble født, er det satt opp statue av henne.
Kari Bosheim takket Andersen for foredraget. Hun oppsummerte foredraget ved å lese fra siste del av boken, Epilog i himmelen. Andersen har utarbeidet en tidslinje med mye mer enn Amalie Skram. Søker man på Amalie Skram får man frem livet og forfatterskapet hennes. https://tidsaand.no/
Øystein Bergh
sekretær