Per januar 2025 er det 13 studiegrupper i ALL Grenland, med til sammen
Per januar 2025 er det 13 studiegrupper i ALL Grenland, med til sammen 84 deltagere. Disse har møttes jevnlig, vanligvis en gang per måned i året som har gått. Gruppene er en fin mulighet til å samtale om tema man er felles om å engasjere seg i.
De fleste gruppene sier de har plass til flere deltagere, så ta enten kontakt direkte med den ansvarlige for gruppen, eller send en mail til Tone Valland pr mail vallandtone@gmail.com– så kobler hun deg til rette person. Det kan gjerne lages nye grupper med andre overskrifter enn de som pr i dag eksisterer.
Ta kontakt med studiegruppe-ansvarlig Tone på mailadressen over, dersom en ny gruppe dannes.
Holmen litteraturgruppe
Gruppen har møttes på brunosten, Skien bibliotek. Gruppen består av 7 damer som møtes en gang i måneden. Vi låner bøker på biblioteket, og har i år lest bøker av disse forfatterne: Niels Fr. Dahl, Åsta Holt, Are Kalvø, Carsten Jensen, Peter May, Torill Brekke, Haruki Murakami, Tore Renberg.
Kontaktperson: Ingrid Øvrum
Borgehaven litteraturgruppe
7 medlemmer møter fast på Borgehaven, muligens plass til en til. Gjerne en mann! Gruppen treffes og starter møtene med diktlesing, før man diskuterer bokens innhold og egne opplevelser av den. Vi har lest følgende bøker:
Jon Fosse/ Kvitleik, Ljudmilla Ulitskaja/ Sonmetskov, ngrid Melfald Hafredal/ Harehjerte, Roy Jacobsen/ De uverdige,Frode Grytten/ Den dagen Nils Vik døde, Helle Helle/ Hafri forteller, Ivo de Figuerido/ En fremmed ved mitt bord, Joycelyn Saucier/ Det regnet fugler, Agnes Ravatne/ Fugletribunalet.
Kontaktperson: Grethe Sterner
Litteraturgruppe 5
Vi startet 2024 med 6 medlemmer. Det ble 5 i løpet av året. Nå har vi fått et nytt medlem fra januar 2025, så vi er igjen 6. Vi møtes på Borgehaven Bo- og Rehabiliteringssenter hvor vi får reservert et rom hver andre mandag i måneden kl. 11 – 13. Vi er svært fornøyde med det som møtested.
På hvert møte konsentrerer vi oss om én bok som alle leser og alle har samme ansvar for. Vi åpner hvert møte med en rask runde der alle får komme med en kort kommentar til boka. Deretter er ordet fritt. Vi tar med stoff om bok og forfatter fra internett eller andre tilgjengelige kilder.
Programmet legges for et halvår av gangen. Bøkene velges blant norsk og utenlandsk litteratur, gjerne relativt nye bøker og spesielt de som har fått Nordisk Råds pris eller Nobelprisen. Vi prøver også å få med noe sakprosa, f.eks. biografier. Noen ganger tar vi også med gamle kjente forfattere og bøker. Biblioteket i Skien er behjelpelig med å skaffe bøker. Vårt valg av bøker avhenger av hva biblioteket kan skaffe. Siden vi gjerne vil ha en bok til hver av oss er det vanskelig for biblioteket å få nok av de nyeste bøkene. Derfor havner vi ofte med bøker som er ett eller to år gamle.
I 2024 har vi lest disse bøkene: Andrei Kurkov: Grå bier. Bergliot Ibsen: De tre. Jon Fosse: Trilogien. Thomas Korsgaard: Hvis jeg var et menneske. Oliver Lovrenski: Da vi var yngre. Frode Grytten: Den dagen Nils Vik døde. Johan Falkberget: Den fjerde nattevakt. Sofi Oksanen: Putins krig mot kvinner. Nils Fredrik Dahl: Fars rygg.
Kontaktperson: Margit Førland
Litteraturgruppe 6
Bøker lest i 2024: Herbjørg Wassmo: Flukten fra Frank. Marianne Fredriksen: Trekkfugler. Alexander Kielland: Garman og Worse. Marianne Fredriksson: Simon og Eiketrærne. Torhild Brekke: Alle liker moren din. Gaute Heivoll: De skyldfrie. Tarjei Vesaas: Vårnatt. Trude Teige: Morfar pustet med havet. Hans Fredrik Dahl: Fars rygg.
Kontaktperson: Sidsel Christensen
Faglitterær gruppe
Gruppen har 6 medlemmer, alle kvinner, som møtes på Bamble bibliotek siste onsdag i måneden. Vi har hatt 10 møter i 2024. Vi har avtale på hva som skal leses til hvert møte og starter med en runde rundt bordet på hva den enkelte har hatt fokus på i det som er lest. Helt i begynnelsen av 2024 avsluttet vi boka Stjålet fokus av Johan Hari. Så fortsatte vi med boka Verden på vippepunktet av Dag Hessen. Siste bok var Røtter og føtter av Thomas Hylland Eriksen, denne tar vi med oss inn i 2025.
Kontaktperson: Anne Britt Sorger
Kunsthistoriegruppe 1
Gruppen har 5 medlemmer og har plass til flere. De møtes 2. torsdag i måneden og har for tiden Skagenmalerne som tema. I 2024 hadde vi 8 møter.
Kontaktperson: Rigmor Eide
Kunsthistoriegruppe 4
Gruppen har 9 medlemmer og plass til flere! Møtene våre har vi hatt på «Brunosten» i Skien Bibliotek den siste onsdagen i måneden. Gruppen velger et kunsthistorisk tema, en kunstner, et kunstverk, en kunsthistorisk retning el.l. som vi fordyper oss i på hvert møte. Temaene dette året har vært: Marianne Bratteli, Karl Erik Harr, Kai Fjell, Carl Larsson, Anders Zorn, Else Hagen, Anna-Eva Bergman.
Det har vært fra 8 til 5 medlemmer til stede på møtene. Gruppen har hatt en studietur til Nasjonalmuseet og sett utstillingene «Mellom Mennesker» (Else Hagen) og «Hun blir Anna-Eva Bergman».Vi har også hatt tur til Stavern og sett Nerdrum museet, med etterfølgende lunsj i Nevlunghavn. Før jul og før sommerferien avslutter vi semesteret med et restaurantbesøk.
Kontaktperson for 2024 Ragnhild Sneltvedt.
Ny kontaktperson for 2025: Hanne Simonsen
Geologigruppe
Gruppa har pr. i dag 9 medlemmer. I løpet av 2024 har vi hatt 8 møter.Fem av møtene var på Skien bibliotek, der vi fikk presentert ulike tema: nikkelgruver og smelteverk på Prisgrunn, tidsperioden Silur, platetektonikk og mineralgjødsel. Tre møter var utfarter (lengre turer) til a) Bjordam (solstein) b) Kapitelberget (kalkstein) og Heivannet (Rombeporfyr), c) Tråk gruver på Rafnes. Det er god oppslutning og god faglig interesse / kunnskap på møtene. En referent skriver et utførlig referat som sendes til medlemmene. Vi er åpne for nye medlemmer!
Kontaktperson: Hildegard Solli
Gruppe for klassisk musikk
Gruppen har 10 medlemmer og har plass til 2- 3 til. Gruppen møtes på Porsgrunn kulturskole den siste mandagen i måneden. Deltagerne har ansvar for presentasjonen etter tur. Vi hadde 8 møter i 2024. Tema for våren var Mozart. Høstens tema var romantikken med presentasjoner av bl.a. Berlioz og Grieg.
Kontaktperson: Patricia Flor
Gruppe for samfunnsøkonomi
Gruppen består av 6 personer. I 2024 har vi gjennomført 8 møter.
I første halvår har vi fortsatt med boken «Internasjonal Politisk Økonomi» mens vi 2. halvår har gått gjennom forskjellige åpne rapporter som f.eks. vurderingen av regjeringens politikk, OECDs vurdering av Norges politikk, Draghirapporten om EUs utfordringer og statsbudsjettet. Senest har vi gått gjennom materiale fra McKinsey om overgangen til det klimavennlige samfunn.
Kontaktperson: Erik Beyer
Filosofigruppe
Gruppen består av 7 deltagere som møtes på Borgehavens bibliotek hver første onsdag i måneden. Vi har hatt 9 møter i 2024 og følgende tema har vært oppe til diskusjon: Begrepet vennskap, takknemlighet, bitterhet, forståelsen av betegnelsen ondskap. Samtaler om løgnens filosofi, om nasjonalisme, og Kants utredning om hva kan jeg vite. Forholdet mellom sannhet, rettferdighet og illusjoner som ikke alltid harmonerer.
Kontaktperson: Ragnar Wesseltoft
Samtalegruppe
Gruppen møtes første torsdag i måneden på Borgehaven, 6 medlemmer. Formålet er å prate sammen om tanker og innfall og evt kun argumentere for holdninger og synspunkt i samtalesituasjonen med den andre. Vi fordyper oss ikke i private forhold, og har ikke faste tema. Dagsaktuelle hendelser blir debattert, med analyser og mulige konsekvenser disse må ha.
Kontaktperson: Ragnar Wesseltoft
Gruppe for sosiale medier
Gruppen har 6 medlemmer, og er åpen for flere. Vi har normalt møte hver fjerde torsdag i måneden kl. 11- 13 i Borgehaven i Porsgrunn. Foruten sosiale medier har vi diskutert kunstig intelligens og andre datarelaterte ting. Vi har også diskutert helt andre ting, og har fra tid til annen hatt «kveldsmøte» over en øl på en pub i Porsgrunn.
Kontaktperson: Frank Siljan