Diplomatiets kunst (referat)

18.01.2022, Ælvespeilet, Porsgrunn, kl.1100 – 1300
Diplomatiets kunst
v/seniorrådgiver Anne Fredrikke Schrumpf

Leder Kari Bosheim ønsket 109 personer velkommen til medlemsmøte i foreningen.
Randi Kjeldsen leste dagens dikt av Kolbjørn Falkeid: Hvor hadde vi det fra?

Kari Bosheim presenterte dagens foredrag, «Diplomatiets kunst» og foredragsholderen Fredrikke Schrumpf. Foredraget er blitt utsatt flere ganger og vi er glade for at det nå lot seg gjennomføre på så kort varsel. Ser frem til å høre om Utenriksdepartementets (UD’s) kunst og hvordan den balanserer mellom norske verdier og fremmede kulturer. Vi legger alle våre egne verdier i kunsten vi ser og opplever.

Fredrikke Schrumpf presenterte seg selv. Født og oppvokst i Porsgrunn. Utdannet kunsthistoriker fra universitetene i Oslo og Bergen. Har siden 2005 arbeidet med kunst i UD og har de senere årene vært ansvarlig for dette området.

UD ønsker at Norge skal fremstå med kulturell kompetanse, men med et nøkternt forhold til rikdommen vår. UD har 101 utenriksstasjoner og 6265 kunstverk. Det meste av kunsten er plassert i ambassadørenes bolig som ofte er en blanding av privat hjem og et offentlig representasjonssted, og mindre i kontorarealene, som fortsatt heter kanselliet i UD. I 1989 fikk UD en ny rådgivende komite for kunst. I den sammenheng ble det kjøpt en samling på mer enn 200 bilder av Munch. Disse er nå plassert rundt i verden. Før 2. verdenskrig var det ambassadøren selv som hadde ansvar for interiør og kunst, etter krigen ble dette et offentlig ansvar.
I fortsettelsen viste Schrumpf bilder og kommenterte fra en rekke ambassader:
London
Ambassadørboligen leies av dronning Elizabeth og er nylig helt renovert. Blant kunstverkene er «Solitær» av Mari Slaattelid og mye av Munch.
Stockholm
Bygget i 1952 og tegnet av arkitekt Knut Knutsen. Dette prosjektet mente Schrumpf var et gesamtkunstwerk hvor Knutsen og hans kone også stod for mye av interiøret. Her er det spesialbestilt kunst av Henrik Sørensen og i spisestuen Munch.
Moskva
Denne ambassaden er lånt av russiske myndigheter, som tilsvarende låner den russiske ambassaden i Oslo av norske myndigheter. Den er totalrenovert og så overdekorert at det er vanskelig å plassere kunst. Men også her er det plass til litt Munch.
Khartoum
Nøkternt ambassadebygg. Kunst av sundanesisk flyktning til Norge, Umar Ahmed, kjøpt inn i 2020. Ahmed har rømt bl.a. på grunn av homofili. Stor diskusjon i UD om kunsten ville være for provoserende. Hittil ingen protester.
Paris
Også pusset opp. Flott maleri av Per Krogh «Notre-dame» fra 1930. Mange bilder av Anna-Eva Bergman fra 1974.
Colombo
Rått bygg tilpasset av interiørarkitekt Annetin Hurum. Bygget bl.a. tilpasset «Knuter» av Ellen Grieg.
Tokyo
Ambassaden skal rives for å bygges opp igjen med jordskjelvsikring. Viktig kunst her er tepper av Trine Mauritz i shibori-teknikk som har sitt utspring i Japan.
Okt 2021
Kunstsamtale på nett med Thorbjørn Kvasbø og Marit Tingleff og japanske kunstnere for å planlegge kunst til Vietnam. Et stort trearbeide i ambassaden av Finn Kristensen ble gitt stor oppmerksomhet.
Washington
Ombygget slik at smalt svømmebasseng nå er blitt Atlantic Ocean Hall. Åpnet 8. desember 2021 av kronprinsen. Kunst av Eline Mugaas, bokstøtter som skal danne grunnlag for en boksamling om kvinnelige kunstnere. Veggteppe vevd av Ann Catrin November Høibo og 2 tepper av Elisabeth Haarr.
Veving var kvinnearbeid også tilbake i vikingetiden når det ble vevd stoffer av spelsau til seil. Det var veving som brakte nordmenn til Amerika helt fra starten.
Ambassaden har dessuten et portrett av Fridtjof Nansen malt av Revold i 1935 og et helt moderne kjempestort foto av Rune Johansen; «Utsikt fra en brygge».

Kari Bosheim takket Schrumpf for foredraget og for alle de fine bildene.

Stein Devik
Referent