Ælvespeilet, Porsgrunn, 16.01.2024, kl. 11-13,
v/kommunikasjonsrådgiver, musikkformidler og forfatter Sverre Gunnar Haga.
Leder Kari Bosheim ønsket 154 tilhørere velkommen til møtet.
Oddvar Ramsvik leste sitt eget dikt Vær takksam.
Foredraget:
Absolutt alle kan elske opera. Haga synes oppriktig synd på dem som ikke liker opera. Av og til er han ikke sikker på hva de synger om, på for eksempel på italiensk eller russisk. Men det er magi som skjer, selv for en helt uten forkunnskaper.
Hvis noen synes opera er tregt: I La Boheme går det 10 minutter fra to ukjente møtes til de har sverget evig kjærlighet og troskap.
Haga ble frelst for opera da han hørte Tosca med Pavarotti på bilradioen, og måtte forske for å finne ut hva og hvem han hadde hørt. Det var ikke helt lett, siden det er skrevet 20 000 operaer. Som journalist i Dagbladet fikk han senere spise lunsj med Pavarotti, og hadde aldri sett så mye saus på en tallerken.
Den første operaen ble skapt på seminar i Firenze i 1595, ved at vitenskapsfolk, kunstnere, musikere og sangere møttes og eksperimenterte med hva de kunne gjøre sammen. Den eldste bevarte opera er Monteverdis L’Orfeo fra 1607.
Kvinner hadde ikke lov til å opptre på 1600-tallet. For å skaffe damestemmer kastrerte man unge lovende sopran-gutter så de ikke kom i stemmeskiftet, og noen tjente enormt med penger. Det finnes lydopptak av en kastratsanger, Alessandro Moreschi. Händel, Gluck og Monteverdi skrev stemmer for kastratsangere. I dag bruker man kontratenorer isteden.
Operahistoriens perioder:
- Barokken 1600-1750. Monteverdi, Händel, Lully, Gluck.
- Klassisismen 1750-1800. Gluck, Mozart, Haydn.
- Romantikken 1800-1910. Beethoven (skrev bare en opera – Fidelio), Verdi, Puccini, Wagner.
- Modernismen 1910-nå. Sjostakovitsj, Britten.
Fram til 1900-tallet satte operaene bare opp nyskrevne ting; de spilte ikke gamle operaer. Verdi fikk en renessanse på 1920-tallet, Mozart på 30-tallet, Händel på 80-tallet. Maria Callas brakte Bel Canto-repertoaret fram fra glemselen. Metropolitan-operaen bestilte i fjor 17 nyskrevne operaer for de neste fem år.
Kjente navn fra operabyen Porsgrunn er Anders Vangen, Jan Erik Fillan, Didrik og Emil Sollie-Tangen, samt Tor Halmrast, akustisk ingeniør med hovedansvar for lyd i operaen i Oslo.
Ivar Fridtjof Andresen, som har gitt navn til IFA-pastillen (som Haga delte ut til møtedeltagerne), var en norsk sanger som var berømt i Tyskland på 1920- og 30-tallet, og var onkelen til Thorvald Stoltenberg.
Kirsten Flagstad er avbildet på hundrekroneseddelen, men burde vært på tusenlappen. I 2000 ble hun kåret til største sanger i forrige århundre av 3 av de 4 ledende klassiske musikk- og operamagasinene. Hun hadde en stemme som hadde stor kraft og samtidig var varm og vakker. Lise Davidsen nærmer seg samme nivå.
Jussi Björling laget verdens vakreste lyd. Ingen nådde høydene i jubelen og sorgen som han. Han spilte inn Turandot i studio dagen etter at broren døde.
I spørsmålsrunden etter foredraget kom det fram at Jussi Björling skulle ha sunget i Porsgrunn rådhus i 1959, og at det ble avlyst fordi han var «indisponert». Han hadde ikke med kona, som ellers passet på at han ikke drakk før forestillingen. En av møtedeltagerne (og referentens far) hadde billett til konserten.
I pausen fortalte Haga at Björling likte seg best på en havnekneipe, hvor han brøt håndbak og alltid vant. Når han hadde drukket, ble han baryton, som er dypere enn tenor som han ellers var.
Jussi Björling på svensk Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jussi_Bj%C3%B6rling
På Youtube ligger det fantastiske klipp med Leonard Bernstein, og filmen Maestro handler om ham.
Woody Allen-sitat: «Hver gang jeg hører Wagner får jeg lyst til å invadere Polen.»
Avisomtale av sopranen i en opera av Gluck, på 17-1800-tallet: «En uhyre Kjødmasse som ledsaget hver Stavelse med en Grimace eller Kraftbevægelse»
Hva skal man ha på seg i operaen? Alminnelig pent, som når man skal på restaurant.
Når skal man klappe? Her gjelder fjellvettregelen «Lytt til kjentfolk». Haga blir glad når noen klapper på feil sted, for da er de nykommere.
Italienere roper bravo for en mann, brava for en kvinne og bravi for flere.
Verden korteste opera, «The Sands of Time», varer i 4 minutter og 9 sekunder.
Verdens lengste opera, Wagners «Mestersangerne i Nürnberg», varer i 5 timer og 20 minutter.
To og en halv time inkludert pause er normal operalengde.
De 150 mest spilte operaene er analysert av en svensk lege, ved hjelp av operabase.com:
- Dødsraten i opera er 29 %.
- Av 638 hovedroller dør 189.
- 44 % av sopraner dør, og 33 % av tenorene.
Vanligste dødsårsaker:
- Mord
- Selvmord
- Ulykkelig kjærlighet og sorg
- Forgiftning
- Henrettelse
Foredraget var illustrert med lyd- og videoklipp.
Haga oppga sin epostadresse: sghaga@start.no
Sverre Gunnar Haga på Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Sverre_Gunnar_Haga
Frank Siljan, sekretær
Foto:
- Sverre Gunnar Haga: Frank Siljan