Mennesker jeg har møtt i NRK gjennom 40 år

  1. oktoberSkagerak Arena kl. 11.00 – 13.00

              Mennesker jeg har møtt i NRK gjennom 40 år

              v/journalist og tidl. NRK medarbeider Geir Helljesen

Referat fra medlemsmøte i ALL Grenland 16.10.18 i Skagerak Arena

Leder Ragnar Wesseltoft kunne ønske 164 medlemmer velkommen til medlemsmøtet i oktober. Han ga ordet til dagens diktleser, Gerd Schjerven. Hun leste to dikt av Håkon Olsen, Livets vei og Høstfarger.

Foredragsholder på dette møtet var journalist og tidligere NRK medarbeider Geir Helljesen. Han hadde kalt sitt foredrag Mennesker jeg har møtt i NRK gjennom 40 år.

Helljesen åpnet sitt foredrag med å fortelle om da han som skolegutt i 14 – 15 årsalder fikk i oppdrag å skrive om en kjent person. Han valgte da Falkberget og skrev en forespørsel med mange spørsmål til ham. Falkberget tok oppgaven alvorlig og svarte på spørsmålene. I tillegg skrev at han håpet at Helljesen gjorde det bra på skolen og fikk gode karakter Dette hadde gjort inntrykk på den kommende journalisten.

Helljesen gikk deretter over til å fortelle episoder sitt lange NRK-liv. Han startet med å sitere politikeren Jan P. Syse som i forbindelse med en middag en gang hadde sagt Nå skal jeg holde tale og dere skal lytte – håper bare ikke dere blir ferdige før meg.

Ingrid Espelid Hovig var en person Helljesen satte høyt. Hun var alltid hjelpsom og gjorde aldri forskjell på høy og lav. Han karakteriserte Thorvald Stoltenberg som en meget begavet mann med et sterkt sosialt engasjement og i sin lange karriere som hjemlig politiker og på den internasjonale arenaen blant annet som ambassadør og i annet humanitært hjelpearbeid.

Som journalist i NRK hadde han jobbet tett på politikere i Stortinget. Han fortalte flere anekdoter fra det politiske liv og nevnte i den forbindelse både Borten, Bondevik, Bratteli, Nordli, Apenes, Langslet, Seip, Korvald, Brundtland, Willoch, Hagen, Syse, Lahnstein, Jagland og J. Stoltenberg, Solberg og en rekke andre fremtredende samfunnsborgere. Han var også innom kollegaen Hegtun i NRK som var sendt som eneste norske reporter for å dekke OL i Australia i 1956. Egil Danielsen hadde kastet spyd til gull og satt ny verdensrekord, langdistanseløperen Ernst Larsen hadde løpt inn til bronsemedalje i hinderløp og mellomdistanseløperen Audun Boysen hadde løpt inn til bronsemedalje på 800 m. Det tok svært lang tid før det norske folk fikk greie på resultatene. Hegtun skulle jo dekke alt som skjedde under OL og det var en stor forskjell fra de store reportasjeteamene som er i aktivitet i våre dager.

Helljesen hadde ved flere anledninger intervjuet president Vigdis Finbogadottir som satt som president fra 1980 til 1996 på Island. Han mente at hun hadde lagt mye av grunnlaget for at Island er der de er i dag. Da hun gikk av som president, arbeidet hun på Islands universitet med nordiske språk. Helljesen hadde møtt flere av de nordiske statslederne og nevnte i den anledning Kekkonen i Finland, Palme i Sverige og Anker Jørgensen i Danmark som han ble kjent med.

Pave Johannes Paul fra Polen ble intervjuet av Helljesen ved flere anledninger. Han karakteriserte Paven som en aktiv person med stor utstråling. I sin ungdom hadde han drevet med fotball og alpint.   Paven hadde også et utendørs svømmebasseng i Vatikanet og her ble Helljesen invitert til å ta et bad. Ved siden av å være Pave var Johannes Paul også svært opptatt av forholdene i Polen.

Helljesen hadde laget flere innslag med norske kunstnere for NRK. Her trakk han frem malerne Jacob Weidemann og Carl Nesjar, som han hadde intervjuet ved ulike anledninger. Weidemann var en uredd kunstner, som gikk sine egne veier. Han var bare medlem av to foreninger – Arbeiderpartiet og Skiforeningen, og var ikke medlem av noen kunstnerorganisasjon. Carl Nesjar ble beskrevet som en utrolig snill og hjelpsom kollega overfor sine kunstnervenner som trengte hjelp. Han var og en av kunstnerne som deltok i utsmykningen av Y-blokken i Regjeringskvartalet, sa Helljesen.

Helljesen har, ved flere anledninger, intervjuet medlemmer av Kongehuset og han sa at det alltid hadde vært hyggelige oppgaver. Han trakk særlig frem Kong Olav, og han mente at dronning Sonja hadde tilført det norske kongehuset svært mye.

Han avsluttet sitt foredrag med å lese diktet Å være et lys.

Dessverre sviktet lydsystemet flere ganger også denne gang på Skagerak Arena. Dette førte til at den siste delen av Helljesens foredrag foregikk uten høyttaler.

Under stor applaus ble Geir Helljesen takket for å ha «lettet litt på sløret» og gitt oss et lite innblikk i hva som skjer i maktens korridorer og leder Wesseltoft overrakte ham den tradisjonelle ALL blomsten.

Kari Beyer
sekretær