Orientekspressen – en vårreise

  1. desember: Skagerak Arena kl. 1100 – 1400.

    Orientekspressen – en vårreise 
    v/ forfatter Torbjørn Færøvik

     Musikk og allsang. 
     Vi serverer kaffe, snitter og kake.
     Entré kr. 300.  

  Bindende påmelding til julemøtet, helst e-post eller sms, i perioden 1. – 8.desember
  til Kari Bosheim, e-post: kbosheim@gmail.com, tlf. 47905966, eller
  til Rolf Qvigstad, e-post: rolfqv@online.no, tlf. 95859755.     

Referat fra julemøtet i ALL Grenland 12 desember 2017 på Skagerak Arena

Leder Ragnar Wesseltoft kunne ønske rundt 180 medlemmer velkommen til julemøtet i 2017. Han orienterte om dagens program og ga så ordet til dagens diktleser som denne gang var Torill Scharning Lund. Hun leste Alf Prøysens kjente juledikt Romjulsdrøm.

Deretter kunne Wesseltoft introduserte møtets kåsør/foredragsholder som denne gang var forfatter Torbjørn Færøvik. Hans tema var Orientekspressen – en vårreise.

Han startet med historien om Orientekspressen. Belgieren Georges Nagelmacker hadde vært i USA og opplevd det å kunne reise fra kyst til kyst der med tog. «Jeg vil lage et tog som forener Europa med Orienten», sa han da han kom hjem. Det var en krevende, men ikke noen umulig oppgave, mente Færøvik. Togtrafikken i Europa var nasjonal. Nagelmacker måtte derfor forhandle med samtlige lands myndigheter.» Å krysse Europa fra øst til vest på midten av 1800-tallet var en ekspedisjon som bare ble vurdert av sigøynere og generaler», sa Færøvik. Men i 1883 la Orientekspressen ut på sin første tur fra Paris til Istanbul. Ruten hadde sin storhetstid frem til første verdenskrig, da jernbanenettet rundt om i Europa ble bombet, men ruten ble startet opp igjen i 1920. Dette gjentok seg under andre verdenskrig med ny oppstart i 1946. Så kom jernteppet og selv om Orientekspressen fortsatt gikk, var det ikke så morsomt lengre. Romantikk og eventyr ble erstattet med grensekontroller. I 1980 ble det satt på et sidespor og nå er endestasjonen Venezia.

Færøvik ville lage sin egen Orientekspresstur. Den skulle starte i London og avsluttes i den legendariske byen Samarkand på den gamle Silkeveien. Det skulle være en vårreise fordi våren er en så fin tid, mente han. Det ville bli 800 mil med tog (og ferge) mot den originale Orientekspressen som var 400 mil. Han ville ha stopp underveis, møte folk og oppleve lokal kultur.

Han ga oss en livlig beskrivelse av sine opplevelser på den lange reisen som startet med tog fra London til Paris, der han oppsøkte verdens vakreste jernbanerestaurant på Gare de Lyon. Videre gikk reisen til München – Salzburg – Wien – Timisoara i Romania (hvor opprøret mot Ceausescu startet i 1989 og som nå blir europeisk kulturhovedstad i 2021). Videre gikk turen til Bucuresti og Istanbul, en metropol med mellom 10 – 15 mill. innbyggere. Han oppsøkte Pera Palace Hotel, der Agatha Christie skrev mange av sine bøker og alltid bodde på rom 411. Færøvik fikk se rommet, men det var for dyrt å bo der så han måtte nøye seg med rom 511. Han mente at en må være i Istanbul flere uker for å forstå denne byen som har ett ben i Europa og ett i Asia. Turen gikk så videre med tog til Ankara og Tbilisi som er hovedstaden i Georgia, et gjestfritt land som ikke er muslimsk – deretter til Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan, før ferge over Kaspihavet og til Asgabat i Turkmenistan og til slutt Samarkand i Usbekistan.       

Færøvik var svært fasinert av Samarkand, den legendariske oasen ved Silkeveien. Veien til Kina gikk gjennom ørkener og over stepper der tilgang på vann var dårlig. Samarkand var en av de største byene i verden den gang Silkeveien var handelsforbindelsen mot Østen. Etter hvert som sjøveien fra Europa til Østen ble oppdaget, fikk Silkeveien mindre betydning. Man fant ut at det var raskere å sende varer med skip enn å bruke Silkeveien, og forfallet begynte i Samarkand, sa han. I dag har Kina store planer om å ta i bruk Silkeveien igjen for å frakte varer. De mener det tar for lang tid å frakte varer på kjøl. «La oss bygge en autostrada og jernbane og blåse nytt liv i Silkeveien» sier Kinas leder. Færøvik har tro på at en gang blir dette en realitet.

Han avsluttet sin reisebeskrivelse med å sitere Mark Twain som har sagt at «reisen er en fantastisk medisin mot fordommer, intoleranse og trangsynthet.» Hvor lang tid Færøvik brukte på de 8000 km sa han ikke, for å få vite det må man lese boken om reisen.

Før kaffen og snittene ble servert, besvarte han spørsmål fra salen. Under fortjent applaus mottok Færøvik ALL blomsten fra Ragnar Wesseltoft.

Møtets kunstneriske program sto Bjørn Damberg og hans gitar for. Han hadde en egen liten avdeling der han sang og kåserte for oss, og akkompagnerte så til julesangene.

Kaffekomiteene fikk også ALL- blomster som takk for sin innsats i året som har gått. Det ble ønsket god jul og vel møtt til første møte i januar.

Møtet ble avsluttet med Deilig er jorden til akkompagnement av Damberg.

Kari Beyer